Den mänskliga faktorn.

På St. Emlyn’s blogg skriver en man som heter Simon Carley. Han är professor i emergency medicine i Manchester och verkar vara en mycket klok människa med ett speciellt intresse för kliniskt beslutsfattande – ett intresse jag delar med honom. Det är nog därför han redan figurerar i två inlägg här (och en länk: han är co-founder för BestBets). Simon är mannen bakom Emergency Medicine: A risky Business, som också finns länkad nedan i inlägget om diagnostik.

Här skriver Simon tillsammans med Nicola Jakeman om hur den mänskliga faktorn kan bidra till att det går helt snett. Viktiga begrepp som confirmation bias och cognitive overload nämns. Det är viktigt att vi har ett meta-perspektiv och reflekterar över vårt eget beslutsfattande och är uppmärksamma på situationer när våra mänskliga svagheter och kognitiva tillkortakommanden särskilt riskerar att utsätta patienter för risker.

Tänk två gånger innan du, helt slutkörd och lätt förvirrad, tar dig an den där multisjuka och sannolikt svårbedömda patienten i slutet av din nattjour. Du kanske gör patienten en tjänst genom att låta bli. Tiden då vi läkare förväntades vara immuna mot effekterna av sömndeprivering, stress och annat pjosk är förhoppningsvis förbi.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Kliniskt beslutsfattande

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s